top of page

Plzeňská rytířská jízda bude dobývat Libušín!



Své rytířské jezdce vyšlou na libušínské bojiště také dvě významné plzeňské spolupracující společnosti - Plzeňský landfrýd a Plzeňští, spolek šermířů a přátel historie. K oběma významným spolkům se připojí také jízda Rytířů Koruny České, takže počítejte s tím, že se země bude doslova třást pod kopyty koní!

Tyto plzeňské jezdecké spolky od roku 2009 pořádají historické akce z různých období od gotiky po první světovou válku. Pod jejich hlavičkou vystupují šermíři, tanečnice, kejklíři, hudebníci, mušketýři, dělostřelci a jezdci na koních.



Pravidelně oživují různé hrady a zámky a pořádají rozsáhlé bitevní akce. Sezónu pravidelně na jaře zahajuje husitská Bitva u Sudoměře a na podzim končí barokní Mušketýři v Plzni.


Mezitím díky nim ožívají hrady Velhartice a Točník a zámek Kozel.


Několikrát zajišťovali celý program významné akce Historický víkend v Plzni - stane se tak i letos, kdy se město vrátí do doby Jana Lucemburského.



Nezapomenutelné jsou bitvy na slavném pražském vrchu - "Husité na Vítkově"!


V královské městě Plzni se také konají slavné jezdecké rytířské turnaje v den sv. Václava, které tyto dva spolky již řadu let pořádají.

Plzeňský landfrýd samozřejmě existoval i v minulosti, když v 15. století sdružil katolické pány ze západních Čech.



Tyto dva spolky nyní navazují na slavnou dobu - svoje akce se snaží pořádat na historicky autentických místech a zejména pokud možno vždy v den výročí událostí, které svými představeními a slavnostmi připomínají.


Na libušínské pláni uvidíte obrněné jezdce současného Plzeňského landfrýdu, kteří povedou do boje pěší šiky a sami se také utkají se svými protivníky v sedle.



Za Plzeňský landfrýd a Plzeňský spolek šermířů a přátel historie povedou do boje svoji jízdu i pěší šiky významné osobnosti českého historického šermu:

Petr "Prcek" Schleiss

Michal "Moše" Illich

Petr "Mrak" Merxbauer


Pro nás, organizátory letošního ročníku festivalu Bitva Libušín, je vlikou ctí přivítat všechny tři spolky na našem bojišti. Věříme, že tímto se mohutná jízda stane jednou pro vždy součástí libušínských bitev, tak jak tomu ostatně bývalo i ve středověku!

545 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page