top of page

Letos dobojováno! Ať žije Bitva Libušín 2025


Přátelé, kamarádi, diváci, bratři ve zbroji, naše milé ženy.


Letošní ročník Bitvy Libušín byl v mnohých ohledech výjimečný. Vstoupili jsme do nové dekády. Otevřeli jsem bránu čtvrtého desetiletí Festivalu Bitvy Libušín a já si ještě silněji uvědomuji, kolik přibývá účastníků i diváků z generace těch, kteří doby "před bitvou" vlastně vůbec nezažili. O to víc je to pro mne zavazující, protože to hlavní, co bych chtěl, je, ctít tradici a pokračovat v tom dobrém, osvědčeném, co zavedli ti před námi a na což bychom neměli zapomínat.

Jako přelomový vnímám především počátek spolupráce se světovým hudebním skladatelem Varhanem Orchestrovičem Bauerem, který pro Bitvu Libušín zkomponoval hudební doprovod. Moc si toho všichni vážíme a je nám ctí, že naše snažení oslovuje takové osobnosti naší kultury. Již teď, v čase bezprostředně po bitvě, přemýšlíme nad možnostmi, jak tuto spolupráci rozvíjet i v dalších letech a moc se na to těším.

V souvislosti s přípravou letošního ročníku a začátkem nové dekády jsme hodně přehodnocovali. Věřím, že to bylo poznat, že letos jsme se především pokusili o taký ten "starý dobrý Libušín", jak na něj my pamětníci v dobrém vzpomínáme, jak jsme ho měli rádi a jak chceme, aby nezanikl a pokračoval dál.

Bitva Libušín je unikátní festival. A to hlavně díky desítkám těch nejlepších skupin historického šermu z České republiky i zahraničí, které ho pravidelně navštěvují, které se ho účastní, které jeho podstatu a jedinečné jádro tvoří. A my s pokorou budeme rádi, když to tak bude i nadále.

V tomto smyslu vnímám svou roli organizátora zodpovědně jako člověka, jehož úkolem je dávat příležitosti a spojovat. A s čistým svědomím mohu mluvit za celý Orgotým.

Rádi budeme dál vytvářet prostor pro všechny, kdo přijdou s vlastní iniciativou festival něčím obohatit, doplnit. Letos jsme například nově uspořádali Bojový šermířský turnaj a jsem za to upřímně moc rád. Mám z toho radost. Chybí Vám na festivalu Bitva Libušín ještě něco jiného? Máte něco, co byste chtěli nabídnout nebo ostatním ukázat? Dejte o sobě vědět- rádi budeme Váš námět rozvíjet a hledat možnosti, jak pro něj najít v programu festivalu místo.


Moc Vám všem, účinkujícím i divákům, děkuji za hojnou účast, za důvěru, kterou v nás vkládáte, za přízeň i náklonnost, kterou nám vyjadřujete. Vážíme si toho a bereme to vážně. Je to pro nás obrovská motivace, jak příště zabrat ještě víc.



Ať žije Bitva Libušín 2025!



Josef F. S. Král, tvrz Libušín


238 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page