top of page

Bitva Libušín 2024: Pocta Janu Žižkovi

Aktualizováno: 16. 3.


Největší český středověký historický festival Bitva Libušín byl založen v roce 1991 jako jeden z prvních počinů svého druhu v Evropě. Letos pořádáme již 31. ročník této významné události, která se za roky svého trvání rozrostla na jednu z největších svého druhu v Evropě.

 

Festival se letos bude pro diváky konat jako jednodenní a to 27. dubna 2024. Připomene významné výročí 600 let od úmrtí jednoho z největších vojevůdců středověku Jan Žižky z Trocnova.


Letošní bitva bude výjimečná a v neobvyklém pojetí. Uvidíte příběh Války, jako dívky v černém, která prochází dějinami a bere na svou stranu životy urozených i prostých lidí a dělá si z nich sluhy pro své nedobré plány. Po celá staletí ničí rodiny, životy a neexistuje nikdo, kdo by se ji postavil. A opravdu se nikdo takový nenajde? Přijďte se podívat sami. 


V areálu festivalu Bitva Libušín na rozloze několika hektarů můžete potkat několik tisíc účastníků a účinkujících z celého světa. K vidění budou váleční koně, šermířská vystoupení, kaskadérské výkony, ukázky středověkých řemesel, koncerty dobové hudby, ukázky dobových tanců, prohlédnout si můžete středověký tábor, v dobovém tržišti můžete zakoupit opravdu zajímavé suvenýry a předměty každodenní potřeby středověkého člověka. Za návštěvu stojí i raně středověké Hradiště Libušín se zajímavým výkladem. V neposlední řadě se na Vás těší středověké krčmy plné dobrého jídal i pití. Pojďte s námi zažít středověk naplno!


Místo konání ani termín festivalu nejsou jen tak náhodné. Kopec, pod kterým se Bitva Libušín koná, je zasvěcen Svatému Jiří, patronu rytířů. Ten má svátek 24. dubna. Kopec Svatého Jiří u Libušína jako takový je navíc spojen s počátky české státnosti, neboť je archeologicky prokázáno, že v 10. století našeho letopočtu se na Hradišti Libušín nacházelo přemyslovské hradiště. A tak zcela příznačně středověký tábor všech účinkujících se rozprostírá pod tímto kopcem. V rámci festivalu ho můžete také navštívit. Uvidíte život středověkého člověka raného, vrcholného i pozdního období. Můžete se seznámit se s výzbrojí středověkých válečníků. Zblízka si prohlédnout dobové stany, civilní i válečná ležení, ukázky řemesel, z nichž mnohé si budete moci i vyzkoušet, dostat odpovědi na Vaše otázky i si autentické zajímavé výrobky zakoupit.

Za pozornost stojí i doprovodný program celého festivalu, kdy můžete přihlížet turnaji v lukostřelbě, navštívit dětský koutek nebo sledovat nejrůznější vystoupení kejklířů, šašků a pouličních umělců za doprovodu historické dobové hudby. Svou cestu do minulosti si můžete lahodně zpříjemnit také v naší krčmě, která nabízí bohatý výběr nápojů i jídel.

Festival Bitva Libušín je návratem do historie plným poznání i výjimečných zážitků a nevšední zábavy pro celou rodinu. Každý ročník má originální program, který se již neopakuje.


Nenechte si ho ujít a těšíme se na viděnou!

Josef F. S. Král, Tvrz Libušín


Událost na Facebooku ZDE.

Facebook stránka: Festival Bitva Libušín

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page