top of page

Čeká nás 30. ročník Bitvy Libušín!



Vážení přátelé,


Každý z nás, ať už jako dítě, divák, milovník historie, převtělený rytíř nebo jen prostě jako pouhý snílek, čas od času zabředne svými myšlenkami do vzdálené historie, ke svým kořenům, do věků dávno minulých, odkud pochází. Z tohoto pohledu třeba takových 30 let, to je jen bezvýznamná kapka v nekonečném oceánu. Ale na druhou stranu co je to ten oceán? Jen to velké množství jednotlivých kapek ….


30 let, to je hodně. Je to celý život jedné lidské generace. Přesto párkrát člověk mrkne okem a je to pryč. Ale i tak je v tom úplně všechno. Bitvy celého světa, rození, umírání, cesta blátem i sluncem zalitá, boj s draky i s vlastním odhodláním ujít dál. Jít dál, i když jiným se cesta ztrácí, jít dál, pro tu chvilku pádu i slávy, jít dál, aby i ti po nás mohli žít našimi sny.

Ostatně, až se letos po třicáté v Libušíně potkáme, jistě bude mnoho příležitostí rekapitulovat nebo vzpomínat. Jsem přesvědčen, že je na co.


Jako organizátor cítím velkou zodpovědnost. Především poučit se z chyb ročníků minulých, být vděčný za počasí, kterého se nám poslední roky dostává, ale chovat i úctu a pokoru ke všem těm, kteří šli mou cestu přede mnou a především k těm, kteří vztyčili onu pomyslnou korouhev na bitevním poli jako první.


Bitva Libušín, to je nekonečný oceán nás všech. Bez každé jednotlivé kapky nás všech, ať již z potu tváře, z dojetí, z bolesti i štěstí každého z nás, by Bitvy Libušín nebylo.


Prosím, berme to tak. Berme to jako výzvu, že pokud by měl někdo zájem realizovat svou iniciativu, nabízíme k ní v programu Bitvy Libušín 2023 prostor. Letos nám bylo dáno, že víkend po svátku Svatého Jiří vychází tak, že následující pondělí je 1. květen, tedy další svátek. Pojďme toho využít? Prostoru, zdá se, bude dost. Začali bychom přibližně ve čtvrtek, pátek, 27.-28. 4. a to turnajem HMB. V sobotu 29. dubna 2023 zorganizujeme tradiční Bitvu, samozřejmě s doprovodným programem, jak ji známe z minulých ročníků. V neděli 30. dubna pak bude čas na různé hry a kratochvíle, jako je soule, turnaj v lukostřelbě nebo cokoli dalšího, kdo by o co projevil zájem. V neděli 30. dubna večer uděláme velký společný oheň, na kterém bychom příležitostně upálili vše staré. Do svých domovů bychom se pak mohli rozjet až v pondělí 1. května.


Vše máme nyní teprve před sebou. Již nyní připravujeme spoustu nových věcí i spřádáme ty zaběhnuté. Náš organizační tým pomalu přihazuje do kotle a začíná roztáčet kolo, které jednou jednoho dne tu historii zapíše. Jaká bude, jak o ni za dalších třicet let, těm co přijdou po nás, budeme vyprávět, co všechno společně zažijeme a získáme, máme nyní každý ve svých rukách.

Přeji nám všem, ať je na co vzpomínat, ať ty nekonečné kapky stojí za to!


Těším se na Vaše podněty, na spolupráci, na shledanou….


Za organizační tým

Josef F. S. Král

Tvrz Libušín

960 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page