top of page

Soule: výzva pro středověké rugby!

Aktualizováno: 5. 4. 2023


Soule je středověká míčová hra. Míčem pro „soule“ je koule veliká asi jako lidská hlava, která se v dobách své největší slávy vyráběla ze dřeva nebo častěji z kůže vycpané koudelí, mechem či otrubami, popřípadě posloužil i nafouknutý močový měchýř. Původ této hry se datuje přibližně do 12. st., kdy se spolu utkávali zejména v době významných církevních svátků obyvatelé Normandie a Pikardie.

Na festivalu Bitva Libušín má rekonstrukce této hry velice pěknou tradici, kterou přerušily hygienická opatření několika málo posledních let. A je to škoda.


Chtěli byste mít Soule opět na Libušíně? Prosím, přihlaste se nám. Jako organizátoři festivalu rádi budeme vytvářet podmínky pro to, aby jeho účastníci zažívali společné chvíle naplněné. Abychom se potkávali a prožívali to, co máme rádi.

Letošní ročník je vícedenní a jistě se najde prostor k tomu, aby pěkný turnaj v Soule mohl vzniknout a měl nejen svého vítěze, medaile a ocenění. Ale byl ověnčen usměvem na tvářích všech, kdo tuto kratochvíli mají rádi.


Prosíme všechny zájemce o Soule, aby se nám přihlásili do neděle 26. března. To je skutečně již poslední termín, který, vzhledem k ostatním částem festivalu, nemůžeme více prodlužovat.


Moc děkujem a těšíme se na viděnou....



Josef Král

info@bitvalibusin.cz


(foto ilustrační, převzato z FB Soule- medielval rugby)

134 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page