top of page

Scénář Bitvy Libušín 2023



Vážení přátelé, šermíři!


Již třicet let se rok co rok na konci dubna koná pod libušínským hradištěm historická bitva. Toto datum nebylo zvoleno náhodou. Právě v čase konání bitvy slaví svátek patron Libušínské bitvy, kterému byl dokonce zasvěcen libušínský kostel, bájný hrdina a rytíř, po kterém byl pojmenován také kopec, na kterém se již 30. let společně potkáváme a utkáváme. Svatý Jiří je také patronem všech rytířů, patron, kterého jsme se rozhodli uctít letošním příběhem.


Proto je letošní jubilejní bitva věnována právě tomuto světci. Budou to vlastně bitvy dvě. Ta první zavede diváky do desátého století, do dob, kdy se svářilo staré pohanství s mladým křesťanstvím, do dob, kdy byl založen libušínský kostelík a uloženy v něm ostatky sv. Jiří. Druhá bitva se odehrává ve století 15., kdy naši zemi pustošily hordy křižáků. Tehdy se podle pověsti pod libušínským hradištěm rozhořela krvavá bitva. A byl to právě sv. Jiří, který zázračně zachránil české vojsko.


Ne, netvrdíme, že se ty příběhy odehrály právě takhle… Ale dnes více než kdykoli jindy je důležité si připomínat, že nakonec dobro vždy musí zvítězit nad zlem. I kdyby si mělo pomoci zázrakem.


Scénář bitvy najdete volně ke stažení zde:

BITVA-LIBUŠÍN-2023-scénář-bitvy
.pdf
Download PDF • 1.20MB

Pokud jste se dosud nezaregistrovali, prosíme učiňte tak ZDE.

1 934 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page