top of page

Pozvánka na rytířský turnaj



Vážení diváci a přátelé HMB sportu!

Rádi bychom vás informovali, že hodláme uspořádat 23. dubna 2022 plně kontaktní středověký turnaj dle mezinárodních pravidel HMB sportu v Libušíně u Kladna. Tento turnaj bude pořádán jako součást tradičního domácího středověkého festivalu "Bitva Libušín 2022".

Největší český středověký historický festival "Bitva Libušín" byl založen v roce 1991 jako jeden z prvních počinů svého druhu v Evropě. Letos pořádáme již 29. ročník této významné události, která se za roky svého trvání rozrostla na jednu z největších svého druhu v Evropě. Pravidelně se jí účastní kolem 2500 účinkujících z České republiky i ze zahraničí, které sleduje několik tisíc diváků. V bitvě samotné můžete vidět i více jak tisíc bojovníků.


Místo konání ani termín festivalu nejsou jen tak náhodné. Kopec, pod kterým se Bitva Libušín koná, je zasvěcen Svatému Jiří, patronu rytířů. Ten má svátek 24. dubna. Kopec Svatého Jiří u Libušína jako takový je navíc spojen s počátky české státnosti, neboť je archeologicky prokázáno, že v 10. století našeho letopočtu se zde nacházelo přemyslovské hradiště. A tak zcela příznačně středověký tábor všech účinkujících se rozprostírá právě na tomto místě. Dále pokračuje podél historické kupecké stezky a končí v údolí pod kopcem.

Tábor je během konání festivalu možné navštívit s celou rodinou, seznámit se v něm se způsoby středověkého táboření i života v jednotlivých historických obdobích, na vlastní oči vidět výstroj bojovníků i způsoby odívání prostého lidu, poznat dobové řemeslné umění a v historických stáncích si také krásné originální výrobky zakoupit.


Součástí festivalu je samozřejmě také bohatý doprovodný program, kterému se vyplatí věnovat pozornost. K vidění budou dobová kejklířská, divadelní i taneční vystoupení, koně, sokolnické umění, středověké klání v soule (středověká míčová hra) i večerní koncerty dobových hudebních skupin a noční fire-show. Svou cestu do minulosti si můžete lahodně zpříjemnit také v naší krčmě, která nabízí bohatý výběr nápojů i jídel. Velkou pozornost ale prosím věnujte především našemu HMB turnaji (Historical Medieval Battle). Jedná se o moderní, velice atraktivní a dynamicky se rozvíjející individuální i kolektivní sport, který vychází z pravidel rytířských soubojů v plné zbroji tak, jak byly provozovány již v době středověku. Jedná se o plně kontaktní středověký boj čili nejde o žádné nacvičené souboje, ale o nekompromisní a tvrdý boj o vítězství.

Tradičním vyvrcholením celého festivalu je samozřejmě scénická středověká bitva, ve které Vám představíme nejen způsoby boje a vojenských taktik jednotlivých období středověku, ale k vidění jsou především také neopakovatelné pyrotechnické efekty, skutečné kaskadérské výkony, ale i drama, napětí a strhující výjimečná podívaná dle scénáře inspirovaného skutečnými událostmi z České historie.

Festival Bitva Libušín je návratem do historie plným poznání i výjimečných zážitků a nevšední zábavy pro celou rodinu, který si nemůžete nechat ujít.



320 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page