top of page

Na Libušín zavítá i královna Richenza a její dvořané!



Vážení diváci, milovníci historie, přátelé a kamarádi!


Máme pro vás skvělou novinu. Na Libušín totiž zavítá i samotná královna Alžběta Richenza se svými dvořany a vojskem, které se zúčastní letošní bitvy.


Projekt středověkého dvora hradecké královny Alžběty Richenzy je postavený na myšlence pokusit se znovu oživit výstavní dvůr této panovnice, která byla podvakráte českou a polskou královnou, aby se jako vdova usadila ve východních Čechách a později na Moravě. Dvorem jsou myšleni lidé kteří ho tvoří, tedy šlechtici, duchovní, měšťané a služebníci, včetně hostů.


Znovuvytvořením dobové hierarchie se pokouší rekonstruovat mentalitu středověkých lidí všech společenských vrstev. Členy tohoto spolku zajímá především soudobá politika a problematika všedního života. Dvořané královny Richenzy se zaobírají příčinami významných politických událostí, jejich důsledky a dopadem na jednotlivé společenské vrstvy.




Pokud tedy patříte mezi milovníky historie, libušínskou bitvu si nesmíte nechat ujít. Nejde totiž o samotnou bitvu. Spolky, jakým je Dvůr královny Richenzy, které dorazí na Libušín, dýchají pro středověkou historii, a formou experimentální archeologie se pokouší obnovit a pochopit život, kulturu, myšlení našich předků. Do světa oživlé historie můžete nahlédnout jednoduše tak, že se projdete dobovým táborem, který bude přístupný i vám divákům. Není třeba stroje času, abyste mohli prohlédnout za oponu věků dávno minulých, stačí zavítat na náš festival 23. dubna 2022, a nechat se unést do dob raného, vrcholného a pozdního středověku. Program festivalu najdete na hlavní straně našich stránek. Vstupné můžete stále pořídit v předprodeji ve slevě! Pokud netušíte kudy se dostat na náš festival, kde zaparkovat, nebo jak se zorientovat v rámci areálu, projděte si sekci "Pro návštěvníky" našeho webu! Akce se pořádá za každého počasí, ale věříme, dle předpovědí, že bychom si mohli užít i krapet toho sluníčka :)


Těšíme se na vás, potkáme se všichni na Libušíně!

649 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page