top of page

III. dějství bitvy - Schönberg 1504

Aktualizováno: 17. 4. 2022



Vážení účinkující, šermíři, přátelé!


Letošní libušínská bitva bude rozdělena na tři dějství, kterými si připomeneme tři důležitá období evropských středověkých dějin, tři středověké války, které významně zasáhly do osudů Evropy a Českého království.


Vybrali jsme letos tři témata válek pro tato dějství a to:


III. dějství - Bitva u Schönbergu 1504*


Pojďme si tedy rozebrat scénář III. dějství*.


Třetí dějství vykresluje poslední slavné události českého středověkého válečného umění a samotných husitských válečníků, přelom a střet dvou velkých věků a světů renesance a středověku, ve kterém se v roce 1504 u německého Schönbergu. Vidina tučných prebend provází leckteré spory o dědictví. Do boje o landshutské dědictví v sousedním Bavorsku se zapojili i čeští žoldnéři, potomní válečníci slavných husitů. Příběh vypoví o chrabrosti českých bojovníků a o tom jak si slavný vojevůdce Jörg Frundsberg vydobil uznání samotného Císaře Maxmiliána, který v této bitvě málem přišel o život.


Po vymření rodu Wittelsbachů v roce 1503 začala totiž pravá „dědická mela“. Šlo hlavně o Landshut, kdy spor vedli falckrabě Ruprecht a vévoda Albrecht za podpory římského krále Maxmiliána. Ruprecht si v létě 1504 na pomoc najal české žoldáky, ale v průběhu tažení nečekaně zemřel ve věku 24 let. Češi pod vedením Matyáše Libáka z Radovesic se rozhodli k návratu domů, ale jejich vojsko s povozy dostihli Maxmiliánovi muži. Sveden byl urputný boj, po kterém král uznal statečnost poražených Čechů a zajatce nechal propustit bez výkupného.


Tato bitva je významná především z vojenského hlediska, protože se v ní potkaly dva různé přístupy k vedení války. Čeští žoldnéři představovali starší středověký způsob vedení boje, který se potkal s novodobým renesančním způsobem válčení.



Velitelé se budou po bojišti pohybovat jak pěšky tak koňmo. Prosíme všechny účastníky aby kladli zvláštní pozornost nejen na svoji, ale i na bezpečnost našich čtyřnohých kamarádů. Letos bude v bitvě koní opravdu mnoho, zejména ve II. a III. dějství a byli bychom neradi, kdyby došlo ke zbytečnému úrazu na tělech lidských či koňských :) Jak bylo řečeno již dříve, pro vášnivé souboje a bitevní hněv bude dost prostoru v závěrečné bitvě všichni proti všem, ve scénářových bitvách se prosíme chovejte spíše jako na divadelní scéně.

Velitelé vám budou představeni na nácviku, který se koná ráno od 9:00. Dostavte se prosím opravdu všichni, kdo budete chtít zkřížit zbraně, či se účastnit jako nebojující "kompars", ideálně ve střízlivém stavu :) na nácvik. Budeme začínat na čas přesně, tak raději dorazte ideálně o pár minut dříve. Rádi bychom nácvik zkrátili do nezbytně nutné jedné hodiny, kdy si vše vysvětlíme. Pokud budete chtít se svými veliteli nacvičovat formace, během doprovodného programu budete mít celé dopoledne čas. To hlavní si však potřebujeme sdělit v rámci první hodiny, než se oficiálně otevře festivalový areál divákům.


Než se rozdělí účinkující na tři tábory, dáme krátce slovo pyrotechnikům, kteří vám vysvětlí kam nešlapat, na co si dát pozor a kam rozhodně nevstupovat ani za zlaté prase :) Takže je opravdu hlavně ve vašem zájmu abyste byli na nácviku včas.


Posléze budou účinkující rozděleni primárně na tři části podle období středověku, dle příslušných dějství a odpovídajícího vybavení, a přiřazeni ke svým primárním velitelům. Na nácviku, stejně tak jako ze scénářů, se dozvíte, kam se vrtnout, pokud byste se rádi učastnili více dějství.


Až se účinkující rozdělí na tři části, velitelé ve stručnosti vysvětlí bojovníkům a nebojujícím účinkujícím co se na bojišti bude dít, kde bude výchozí pozice, ze které se bude vyrážet na bojiště a kde se budou dané oddíly vojsk šikovat. Velitelé také zodpoví vaše dotazy a odopví na vaše připomínky. Držte se prosím svých velitelů a jejich rotmistrů, držte se prosím jejich povelů a příkazů. Budeme moc rádi, když si scénář prvního dějství prostudujete dopředu v níže přiloženém souboru ke stažení.


Po rozpuštění nácviku, který by měl skončit nejpozději v 10:00 se můžete se svými veliteli či rotmistry přesunout na bojiště, kde si můžete trénovat formace, sestavy či šikování. Až do bitvy, která začíná prvním dějstvím přesně v 15:00, máte volný čas na odpočinek.


Děkujeme všem za účast v bitvě, pro bezpečí všech, zvláště nováčkům doporučujeme aby si prostudovali Bitevní desatero, Podmínky účastníka bitvy, střelcům pak Pravidla pro střelce a Návodu jak se chovat v bitvě.


Dějinné vysvětlivky ke všem třem dějstvím scénářové bitvy naleznete v článku určeném nejen divákům - Libušínská bitva o třech dějstvích a čtvrté jako epitaf!


Výstrojní a další podmínky pro účast ve III. dějstí naleznete ve stručném scénáři:


*Scénář III. dějství ke stažení zde!

BITVA-LIBUŠÍN-2022-scénář-třetí-dějství
.pdf
Download PDF • 3.21MB

Proč jsme rozdělili bitvu na tři dějství? Z několika důvodů. Zaprvé proto abychom se již vyvarovali scénářům plných fantasií, čarodějů, jeskyní a draků, a Zadruhé abychom největší českou bitvu konečně zasadili do historického kontextu a nabídli divákům i edukativní rozměr s náhledem do historie. Jenže jak to udělat abychom se vyvarovali podobným nesmyslům, že se setkají v bitvě například Vikingové s Teutony, nebo Teutoni s Landsknechty? Jak zajistit aby si všichni účinkující dosyta zabojovali a někdo nestál stranou? Jak zajistit aby to celé mělo logiku a řád? Přišli jsme s jednoduchým řešením, rozdělit scénářovou bitvu na tři dějství, podle tří etap středověku - ranou, vrcholnou a pozdní. Tato idea má mnoho výhod, mezi které patří například možnost recyklace bojovníků do více dějství, kdy za určitých podmínek a kostýmových úprav, je možné pro většinu bojovníků se zůčastnit minimálně dvou scénářových dějství*.


Jelikož samozřejmě není ani v našich společných silách zrekonstruovat zcela věrně takové velké středověké bitvy a tažení, rádi bychom se však pokusili alespoň přiblížit divákům způsob boje či dějinné sovislosti, jakým způsobem se tenkrát války vedly, a oprášít příběhy, které se k těmto velkým válkám a obdobím středověku pojí.


A abychom dali také prostor masovosti a správnému bitevnímu zážitku nejen pro diváky, ale i pro účinkující, na závěr, po skončení scénářové bitvy, se vojska rozdělí podle barevných stuh nafasovaných na nácviku (modré a červené), na dvě stejně velká vojska, která se utkají o pomyslné vítězství v experimentální bitvě všichni proti všem. Proto prosíme abyste scénářovou bitvu brali hlavně s ohledem na scénář* a vaši bezpečnost, prostoru na "vyblbnutí" bude právě v této čtvrté bitvě! Ve skutečnosti jde spíše o "Team Deathmatch" :) ale o pravidlech této závěrečné bitvy sdělíme více až později.


Pro všechna tři dějství bitvy máme přpravený zvláštní scénář*, zvláštní rekvizity a kulisy a věříme, že si všichni užijeme nejen mnoho zábavy, ale že se dostane i prostor pro edukativní historický rozměr, který bychom rádi zachovali i do budoucna, časy čarodějů a draků jsou pryč!


Pokud nejste registrovaní, prosím učiňte tak na stránce Registrace účastníka festivalu. Předejdete tím dlouhým frontám u Infostanu, ušetříte tím svůj i náš čas, který je zvláště pro nás organizátory více než jindy velice drahocenný. Za dopřednou včasnou registraci děkujeme!



269 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page