top of page

Bitva Libušín 30 let Program

Aktualizováno: 27. 3. 2023





27. - 30. dubna 2023 se v Libušíně u Kladna koná Festival Bitva Libušín! Letošní 30. ročník bude bez nadsázky tím největším svého druhu na světě za posledních několik let. Společnost World Medieval Battles Vám jako součást doprovodného programu festivalu nabízí Mistrovství světa ve středověkém plně kontaktním boji HMB (Historical Medieval Battle), pod názvem Buhurt League World Cup, kterého se zúčastní 57 týmů ze 31 zemích celého světa.


Největší událost tohoto sportu posledních let na světě. Jedná se o bojový sport inspirovaný rytířskými turnaji středověku, ve kterém vyhrává ten, kdo zůstane stát jako poslední!


Turnaje se zúčastní i Jeho královská výsost císař Karel IV s chotí, v doprovodu významých osobností našeho současného společenského žitova. Společně s nimi budete moci sledovat individuální souboje, ale i skupinová klání 5x5, 12x12, 30x30! Závěrem můžete shlédnout zcela unikátní boj všichni proti všem, kde se očekává účast okolo 300 bojovníků z celého světa najednou na plný kontakt. Toto je zcela vyjimečná příležitost vidět něco, co v České republice ještě nikdy nebylo!

🐴⚔️ Pro diváky máme také připraveno hned několik velkolepých scénických bitev. Tradiční hlavní se uskuteční v sobotu 29. dubna a bude mít dvě dějství, která Vás zavedou do průřezu naší národní středověké historie. Zúčastní se i sám Svatý Jiří, patron našeho festivalu a k vidění bude také největší vozová hradba, jaká byla kdy ve festivalových rekonstrukcích bitev postavena. Zcela vyjimečná pak ale bude NOČNÍ BITVA, která se uskuteční v neděli 30. dubna, během večera tak zvaného pálení čarodějnic. Zápalné střely a žhavé koule budou létat vzduchem a možná dojde i na ono příznačné upalování.


Ve všech bitvách uvidíte nejen velké množství střelných a palných zbraní, pyrotechnických efektů a kaskadérských výkonů. Bitev se zúčastní také velké množství koní.


Milovníci krásné hudby se mohou těšit na koncert legendární folkové skupiny Klíč, na večer v neděli 30. dubna.


Celý festival bude provázet bohatý kultruní i vzdělávací program, který zabaví nejen děti, ale i dospělé.


🗡 Zažijete živý středověk s možností prohlídkou dobového tábora


🗡 Můžete navštívit středověký trh s ukázkou dobových řemesel


🗡 Dozvíte se, jak zacházet s bičem a jakou má tento nástroj historii


🗡 Spatříte různá scénická představení včetně katovského řemesla


Nebude chybět ani ohnivá show, šermířská vystoupení, živá středověká hudba a mnoho dalšího, na co jste zvyklí z minulých let. A letos, k oslavám 30. ročnku přidáme i něco navíc. Festival Bita Libušín 30 let si nemůžete nechat ujít.





7 269 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page