top of page

Berounští měšťané na Bitvě Libušín




Je nám velkou ctí, že v hlavním kulturním programu se na festivalu Bitva Libušín 2024 dne 27. dubna 2024 představí jeden z nejvýznamnějších českých spolků živé historie Berounští měšťané.

Pod vedením Stanislava Dupače působí na české scéně i v zahraničí již desítky let. Jejich škála působnosti je tak veliká, že snad ani není období nebo obor středověku, který by neobsáhli. V mnoha směrech byli průkopníky. inovátory nebo zkrátka první, kdo českému šermu razil cestu nebo udával směr.

Divákům Bitvy Libušín předvedou to nejlepší co mají ve svém repertoáru. 27. dubna 2024 od 13:00 hodin uvidíme školu šermu, kde ukáží základní techniky boje se středověkými zbraněmi, představí etiketu, předvedou bojové taktiky a názorným způsobem divákům ukáží možnosti středověkého boje muž proti muži. Berounští měšťané mají bohaté zkušenosti s práci pro film, A toto téma divákům nezůstane skryto. Chcete vidět, jak se bojové scény ve filmu natáčí, jak se připravují- nenechte si ujít praktickou ukázku v podání Berounských měšťanů!

Dalším velkým tématem budou palné zbraně. Spolek Berounští měšťané disponuje největším funkčním středověkým dělem v České republice. Jmenuje se Barbora a Stanislav Dupač si ho odborně vyrobil svépomocí dle dochovaných husitských nálezů. Dělo Barbora úspěšně prošlo náročnou kontrolou státní zkušebny a na Bitvě Libušín se představí doslova v plné palbě během hlavní Bitvy od 15:30h. Pokud Vás zajímají palné zbraně, určitě ale přijďte dříve! Od 13:20 hodin Berounští měšťané předvedou celou škálu palných zbraní středověkého válečnictví- v atraktivní přednášce spojené s praktickými ukázkami uvidíte nejen Barboru, ale také další typy palných zbraní. V činnosti se představí také unikát v České republice, zcela funkční dobývací stroj Trebuchet, se kterým se ve středověku obléhaly hrady a byl schopen střelby kamenných kvádrů i na vzdálenosti několika set metrů s devastujícím účinkem.

Třetím hlavním tématem Berounských měšťanů je divadlo. Od 14:15 hodin uvidíme napínavě ztvárněný proces s čarodějnicí, založený na historických faktech inkvizicí.

Závěrem celého programu bude od 14:40 hodin poutavé představení Žoldnéři, které pobaví, ale i ukáže mistrovství šermířských dovedností členů skupiny historického šermu Berounští měšťané.

Je na co se těšit a my se těšíme na Vás 27. dubna 2024 na historickém festivalu Bitva Libušín!

Zvýhodněné VSTUPENKY zakoupíte V PŘEDPRODEJI na https://went.fm/udalosti/bitva-libusin-2024

808 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page